Mobiliteit zorgt voor een frisse blik op het werk

14 juni 2023

Hanneke is schooljaar 2022-2023 gestart op Kindcentrum De Vaart in Hoogersmilde. Daarvoor heeft ze 19 jaar op Kindcentrum De Eshorst in Beilen gewerkt. “Vanaf het moment dat ik mijn KLOS-opleiding had afgerond, heb ik eigenlijk altijd als kleuterjuf op grote scholen gewerkt. Voordat ik op De Eshorst kon beginnen, heb ik heel eventjes ingevallen op een klein schooltje in Een. Dat vond ik zo leuk! Dat heeft toch het zaadje bij mij geplant om ooit een keer op een kleine locatie te willen werken, denk ik. Toch heb ik daar heel lang niets mee gedaan. Ik had het op De Eshorst enorm naar mijn zin. Na al die jaren was ik met het kindcentrum, het team en de gezinnen vergroeid. Toen wij van Beilen naar Fochteloo zijn verhuisd, was ik daarom van plan om gewoon heen en weer te pendelen tussen thuis en werk. Maar heel langzaam ontstond het idee dat het toch wel een mooie kans was om ergens anders te gaan werken. Dichterbij huis en op een klein kindcentrum natuurlijk!”

Kruisbestuiving

Hanneke heeft geen moment spijt gehad van haar besluit om op De Vaart te gaan werken. “Het eerste gesprek met de directeur was gelijk al heel leuk. Ik had het gevoel dat we ook wel op een lijn zaten in onze visie op kleuteronderwijs en dat ik de ruimte zou krijgen om mijn eigen ding te kunnen doen. Voor mij belangrijke voorwaarden om prettig te kunnen werken. Inmiddels zit ik ruim een halfjaar op De Vaart en het pakt heel goed uit. Door van werkplek te veranderen krijg je frisse ideeën over hoe het ook kan. Andersom heb ik ook nieuwe inzichten hier mee naartoe genomen. De kruisbestuiving die zo ontstaat tussen oude en nieuwe werkplek is heel mooi om te zien. We zijn op De Vaart bijvoorbeeld begonnen met het letterfeest, iets wat ik ook altijd op De Eshorst deed. Tijdens het letterfeest staat er de hele ochtend een letter centraal, waar de kleuters allerlei opdrachtjes mee doen. Oudere leerlingen begeleiden de kleuters daarbij. Ook heb ik huisbezoeken bij alle kleuters afgelegd om de gezinnen te leren kennen. Vanaf komend schooljaar gaan we dat, net als op De Eshorst, steeds bij nieuwe kleuters doen. Voor het team en de gezinnen in Hoogersmilde iets nieuws, maar heel positief ontvangen. Tot slot zijn we op De Vaart op mijn initiatief begonnen met ‘zingen in de hal’. Een keer in de zes weken leren we met de hele school dezelfde liedjes aan en die zingen we dan allemaal tegelijk. Zo zingen we meer én we doen het samen.”

Kijk rond!

Hanneke heeft eigenlijk maar één gouden tip voor collega’s. “Ga gewoon eens kijken op andere kindcentra. Ga in gesprek met een directeur of met het team. Dan merk je vanzelf of van werkplek wisselen iets voor je is. CKC Drenthe biedt volop mogelijkheden om je te oriënteren. Bijvoorbeeld door collegiale consultatie te faciliteren of de gelegenheid te bieden om met collega’s te praten tijdens de CKC Carroussels. Maak daar gebruik van!” 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken